Kennis vastgelegd op
Originele bron: EU beleid energietransitie
EU: Overzicht EU beleid energietransitie
Europees beleid
Energie heeft een belangrijke plaats in de Green Deal, die de Europese Commissie in 2019 presenteerde en die als doel heeft dat de EU in 2050 klimaatneutraal is.
In het ‘fit for 55’-pakket uit 2021 kwam de Commissie met voorstellen om de ambities van de Green Deal tot uitvoering te brengen en verder te verhogen en te komen tot 55% reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2030.
Hernieuwbare energie
In 2030 moet 42,5% van het energieverbruik in de EU uit hernieuwbare energiebronnen komen, waarbij het streven is om 45% te bereiken. Lees meer over dit onderwerp op de pagina hernieuwbare energie.
Energie-efficiëntie
Europese regelgeving is er ook op het vlak van het besparen van energie: de energie-efficiëntie moet in 2030 met 32% worden verbeterd. Meer informatie over de doelstellingen en gevolgen voor decentrale overheden vindt u op deze pagina.
Energiegemeenschappen
Om participatie van burgers in (hernieuwbare) energie te stimuleren heeft de EU wet-en regelgeving opgesteld voor energiegemeenschappen. Via (hernieuwbare) energiegemeenschappen kunnen burgers, lokale overheden en ondernemingen samen energie opwekken, delen en verkopen. Lees meer op de pagina energiegemeenschappen.
Energiemarkt en infrastructuur
De EU streeft naar een goed functionerende interne energiemarkt, waarin energie op efficiënte wijze wordt verhandeld en waar concurrentie wordt bevorderd. Daarom is het nodig om energienetwerken tussen lidstaten aan elkaar te verbinden. Hiervoor heeft de EU Trans-Europese Energienetwerken (TEN-E) in het leven geroepen. Verdere informatie is te vinden op de pagina energiemarkt en infrastructuur.
Burgemeestersconvenant klimaat & energie
In het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie verbinden lokale en regionale autoriteiten zich er vrijwillig toe om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te implementeren, te behalen of zelfs te overtreffen. Het burgemeestersconvenant telt wereldwijd duizenden lokale en regionale overheden. Meer informatie over het Convenant, bijbehorende documenten en ondersteuning vindt u op de website burgemeestersconvenant.eu.