Stand van zaken december 2023

Het begon met een simpel idee. De bewoners van vijf woningen aan de Kromme Rijnwerf zeiden in het voorjaar van 2023: "Wij willen van het gas af." Inmiddels is er veel gebeurd en is het idee uitgegroeid tot een heus project. Een project waar we, samen met diverse partijen, waaronder de gemeente Nieuwegein, kijken naar een warmteoplossing voor de hele wijk Vreeswijk.

Enquête plein Kromme Rijnwerf – Hunzewerf

In het najaar hebben we enquête gehouden onder de bewoners van de 37 woningen aan het plein Kromme Rijnwerf – Hunzewerf. Uit de enquête blijkt dat de bewoners graag van het gas af willen en interesse hebben in een collectieve warmteoplossing.

Bij de helft van de respondenten is er een zekere noodzaak omdat zij binnen 5 jaar hun huidige CV-installatie willen of moeten vervangen.

Opvallend is dat 83% van de respondenten aangeeft dat een geluidsarme werking, waarbij de installatie stil werkt en geen geluidshinder veroorzaak voor henzelf en de buren, een belangrijke eis/voorwaarde is voor een nieuwe installatie.

Natuurlijk hebben de bewoners ook nog veel vragen. Hoe werkt een collectieve oplossing precies? Wat gaat het kosten? Moet iedereen (meteen) meedoen? Etc.

De uitslag van deze enquête sterkt het bewonersinitiatief om gas te geven 😃 op het project.

Download de rapportage van de enquête die in oktober 2023 onder de bewoners van de 37 woningen aan het plein Kromme Rijnwerf – Hunzewerf is afgenomen.

Bewoners van Vreeswijk betrekken

Bij een project dat op zoek is naar een warmteoplossing voor heel Vreeswijk is het betrekken van alle inwoners natuurlijk uiterst belangrijk. Samen met het Wijkplatform Vreeswijk, EnergieN, de gemeente Nieuwegein en met ondersteuning van Stichting Buurkracht gaan we binnenkort diverse activiteiten opzetten.

In de volgende Beugelaar (februari 2024) verschijnt een artikel over de projecten en initiatieven rondom duurzaamheid en warmte in Vreeswijk.

Techniek

Hoe ziet een collectieve warmteoplossing eruit? Samen met EnergieN, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en de gemeente Nieuwegein doen we onderzoek naar mogelijke technische oplossingen.

In de warmtevisie van Nieuwegein voorziet de gemeente dat het merendeel van de woningen in Nieuwegein aangesloten kan worden op een uitbreiding van het reeds aanwezige stadswarmte netwerk. Voor de wijken Huis de Geer en Vreeswijk zegt de warmtevisie dat aansluiten op het stadswarmte netwerk niet zonder meer voor de hand lijkt te liggen. Dat komt door de diversiteit van de samenstelling van de woningen in die wijken en voor Vreeswijk ook de aanwezigheid van de twee kanalen. Tegelijkertijd levert het stadswarmte netwerk alleen warmte en geen koelte. Bij voorkeur levert een duurzame warmteoplossing ook koelte. De gemeente Nieuwegein is blij met het bewonersinitiatief in Vreeswijk en ondersteunt dat initiatief dan ook graag.

Het bewonersinitiatief Warm Vreeswijk onderzoekt met name, maar niet alleen, de mogelijkheid van het aanleggen van een vijfde generatie warmtenet in Vreeswijk. Dit warmtenet maakt gebruik van aquathermie (water uit het kanaal of de Lek), warmte opgewekt door PVT-panelen (zonnepaneel met warmtewisselaar) en opslag van warmte en koelte in de bodem (warmte-koude-opslag = WKO). Het warme of koele water uit de WKO wordt door een stelsel van slangen door de wijk vervoert. Iedere woning wordt aangesloten op het warmtenet. In de woning zorgt een warmtepomp ervoor dat met hulp van het water uit het warmtenet de woning in de winter wordt verwarmd en in de zomer gekoeld.

In de wijk Ramplaankwartier in Haarlem wordt een dergelijk warmtenet (zonder aquathermie) inmiddels gerealiseerd. De gemeente Haarlem is begonnen met de voorbereidingen om een tweede wijk in Haarlem van eenzelfde warmtenet te voorzien.

Een bewonersinitiatief in Houten en een initiatief in Soest onderzoekt op dit ogenblik ook de mogelijkheid van een collectief warmtenet naar voorbeeld van het warmtenet in Haarlem. Soest kijkt hierbij ook naar aquathermie. In de wijk Oog in Al in Utrecht kijkt een bewonersinitiatief samen met de gemeente Utrecht ook naar een collectieve warmteoplossing op basis van aquathermie.

Samen met de gemeente Nieuwegein willen we in 2024 onderzoek doen naar de haalbaarheid van een collectief warmte- en koelte netwerk in Vreeswijk. Uit dit onderzoek komt ook naar voren wat voor Vreeswijk de technisch en financieel meest haalbare warmteoplossing is.

Vervolgstappen

Er is nog genoeg te doen. Nog lang niet alle bewoners zijn benaderd of geïnformeerd of betrokken bij het initiatief. Voor de technische oplossing zijn er ideeën, maar de haalbaarheid moet nog onderzocht worden. Ook zal er goed naar de fasering gekeken moeten worden. Hoe ziet het realisatieplan voor drie verschillende typen woningen eruit? En last-but-not-least zal er gekeken moeten worden naar de financiering van het project en de inrichting van de organisatie die het netwerk gaat beheren.

Heb je vragen over het project? Of wil je bijdragen aan het project? Neem contact met ons op.